Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku). Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje się również do porcjowania w woreczki i zamrożenia. W zależności od regionu, wykorzystane składniki nieco różnią się od siebie.
Składniki
-2 puszki krojonych pomidorów
-1 podłużna zielona papryczka (nieostra)
-średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka suszonej słodkiej papryki
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić na małe kawałki (ok. 0,5cm). Oliwę rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły.
Na patelnię wylać pomidory i dodać słodką paprykę. Całość wymieszać i smażyć 10-15 min do zredukowania płynu.
Wartość energetyczna (100g)
Energia: 55,63 kcal
Tłuszcz: 3,59g
Białko: 1,17g
Węglowodany: 3,96g
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Lubię takie sosy do makaronów, ale także i do mięsa na kanapki :)
OdpowiedzUsuńPyszny i aromatyczny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sosy na bazie pomidorów. Są pyszne do makaronów. Wystarczy dodać parmezan :)
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny przepis- połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam w wolnej chwili: https://smilingshrimp.blogspot.com/
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pyszny pomysł! <3 lubię takie sosy do makaronów robić i kasz! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe sosy do makaronów, pakuję je do słoiczków i mam na zimę, te sklepowe mogą się schować!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, w szczególności, że często robię różnego rodzaju dania z sosami :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńsmakowite! uwielbiam takie sosy :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń