środa, 25 października 2017

Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie

Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym.

Składniki (6 porcji)
-600 g mielonego mięsa wołowego
-1 kg ziemniaków
-2 duże cebule
-3/4 szkl. mleka
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 jajko
-tymianek
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz

Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej. Cebule i 1 ząbek czosnku obrać i posiekać. Zeszklić. Dołożyć mięso, przesmażyć aż się zetnie. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć około 10 minut do odparowania płynu.
Ziemniaki omyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć w maszynce lub utłuc.
Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 423,1 kcal
Tłuszcz: 19,3g
Białko: 25,9g
Węglowodany: 32,8g


Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Świetny obiad, bardzo lubię zapiekanki, a pasterska jest pyszna i bardzo pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są takie jednonaczyniowe, zapiekane dania :]

    OdpowiedzUsuń

Amerykańska kanapka Luther Burger

Jeżeli ktoś lubi dziwne połączenia, a na pewno wytrawno-słodkie, ta kanapka z pewnością przypadnie mu do gustu. Gdy zdecydowaliśmy się sprób...