Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym.
Składniki (6 porcji)
-600 g mielonego mięsa wołowego
-1 kg ziemniaków
-2 duże cebule
-3/4 szkl. mleka
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 jajko
-tymianek
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej. Cebule i 1 ząbek czosnku obrać i posiekać. Zeszklić. Dołożyć mięso, przesmażyć aż się zetnie. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć około 10 minut do odparowania płynu.
Ziemniaki omyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć w maszynce lub utłuc.
Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 423,1 kcal
Tłuszcz: 19,3g
Białko: 25,9g
Węglowodany: 32,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Świetny obiad, bardzo lubię zapiekanki, a pasterska jest pyszna i bardzo pożywna :)
OdpowiedzUsuńNo to robimy i jemy
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie jednonaczyniowe, zapiekane dania :]
OdpowiedzUsuń