Składniki (4 porcje)
-1 kg dojrzałych pomidorów
-1 zielona papryka
-1/3 długiego ogórka
-1 cebula
-1 kromka chleba
-3 łyżki białego octu winnego
-1 ząbek czosnku
-4 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka soli
-opcjonalnie: 200ml zimnej wody
Przygotowanie
Pomidory, ogórek i paprykę umyć. Do miski włożyć pokruszoną kromkę chleba i pokrojone w ćwiartki pomidory. Z papryki usunąć pestki, ogórek, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić i dodać do pomidorów. Całość zblendować.
Do zmiksowanych warzyw dodać ocet, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli uważamy, że konsystencja nie jest odpowiednia można dodać zimną wodę. W razie obniżenia smaku ponownie doprawić według uznania. Wstawić do lodówki. Podawać mocno schłodzone.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 194,3 kcal
Tłuszcz: 11,1g
Białko: 4,6g
Węglowodany: 18,2g
Smacznego :)
Na taką wycieczkę to ja z Tobą jadę ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gazpacho :) narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńRany Julek, kolor niesamowity :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńOjoj z latem mi się bardzo kojarzy <3 Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, nigdy nie piłam 😊
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda,ma idealnie jesienny kolor.
OdpowiedzUsuńzazdroszczę upałów:)
OdpowiedzUsuńKolorek genialny! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jego smak :-)
OdpowiedzUsuńjaki kolor <3 cudowny! :D
OdpowiedzUsuńWow, super przepis. Nigdy nie miałam okazji próbować, ale na pewno muszę to zrobić :P
OdpowiedzUsuńPycha! bardzo lubie
OdpowiedzUsuńMa smakowity kolor :D
OdpowiedzUsuń