Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro.
Składniki (ok 35szt)
-500 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 szkl. ciepłej wody
-4 łyżki oleju rzepakowego
-800 g mielonego mięsa wołowego
-4 papryczki chilli
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki oleju do smażenia
-pół łyżeczki sosu piri piri lub tabasco
-pół łyżeczki słodkiej papryki
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić. Papryczki oczyścić z pestek i pokroić i drobną kostkę. Smażyć z cebulą i czosnkiem 1-2 minuty. Dołożyć mięso. Całość smażyć do ścięcia się mięsa. Dodać sos piri piri/tabasco, słodką paprykę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć jeszcze ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka na oliwie).
Wartość energetyczna (1 porcja - 7szt bez zasmażki)
Energia: 610 kcal
Tłuszcz: 19,9g
Białko: 34,5g
Węglowodany: 71,1g
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
pierogi na ostro? Biorę :)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! Wersji z chili jeszcze nie próbowałem, ale na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpierogi po prostu kocham :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie si prezentują te pierożki, szczególnie uwielbiam te z chilli :D
OdpowiedzUsuńMój tata by je polubił. :)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawy farsz :D Aczkolwiek nadal jesteśmy miłośniczkami pierogów na słodko z serem :D
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam domowych pierogów, pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZ wołowinką są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTej wersji pierogów jeszcze nie próbowałam, hm może warto! :)
OdpowiedzUsuńwww.errorkaa.blogspot.com
Ojojoj, wspaniałe połączenie! Zajadałabym się bez opamiętania :)
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi własnie, że już nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam pierogi :)
OdpowiedzUsuńno właśnie do mnie to też w pewnym momencie dotarło! :D a że tutaj pierogi nie istnieją, to w końcu się przybrałam. A narzeczony jaki szczęśliwy! :D
UsuńChyba każdy kocha pierogi ;) Twoje wyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPikantne z mięsem, to ulubiona wersja mojego męża, na pewno byłby uszczęśliwiony :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne "nadzienie"
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :) z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! Każde :)
OdpowiedzUsuń