Empanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele rodzajów w zależności od kraju i regionu. Osobiście uwielbiam te pieczone. Ten przepis na ciasto jest o tyle uniwersalny, że nadaje się także do smażenia na tłuszczu, także jeśli preferujecie tłustszą wersję, nie trzeba nic w nim zmieniać.
Składniki (12szt - 4 porcje)
-3 szkl. mąki pszennej
-1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny
-1 szkl. ciepłej wody
-3 łyżki oleju rzepakowego
-600g mielonej wołowiny
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 papryczki chilli
-1/2 łyżeczki tabasco
-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki soli
-5 łyżek sofrito albo passaty pomidorowej
-50 g tartego żółtego sera
Przygotowanie
Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Z papryczek usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, przesmażyć minutę. Mięso mielone przełożyć na patelnie, całość doprawić solą i pieprzem i smażyć aż mięso się zetknie. Po tym czasie dodać cayenne, słodką paprykę, tabasco i sofrito (albo passatę pomidorową), całość smażyć kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować, dużą filiżanką wycinać kółka. Na każdy "placek" kłaść łyżką farsz, posypać go tartym żółtym serem. Zalepić. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st. Świetnie smakują podane z mocno schłodzonym Gazpacho.
Wartość energetyczna (1 porcja - 3 sztuki)
Energia: 782,5 kcal
Tłuszcz: 35,3g
Białko: 43,3g
Węglowodany: 70,5g
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pycha. :)
OdpowiedzUsuńtakie pierogi muszą smakować bosko!
OdpowiedzUsuńSmakowite danie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, a więc chętnie bym spróbowała, bo wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAkurat nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc chętnie wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie pysznie:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła teraz takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam empanadas :)
OdpowiedzUsuńPyszne, dawno nie robiłam, przypomniałaś i o nich, dzięki :)
OdpowiedzUsuńZ dobrym farszem muszą smakować naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńMniaaaaam :-)
OdpowiedzUsuń