wtorek, 10 października 2017

Pieczone empanadas z wołowiną i serem

Empanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele rodzajów w zależności od kraju i regionu. Osobiście uwielbiam te pieczone. Ten przepis na ciasto jest o tyle uniwersalny, że nadaje się także do smażenia na tłuszczu, także jeśli preferujecie tłustszą wersję, nie trzeba nic w nim zmieniać.

Składniki (12szt - 4 porcje)
-3 szkl. mąki pszennej
-1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny
-1 szkl. ciepłej wody

-3 łyżki oleju rzepakowego
-600g mielonej wołowiny
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 papryczki chilli
-1/2 łyżeczki tabasco
-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki soli
-5 łyżek sofrito albo passaty pomidorowej
-50 g tartego żółtego sera

Przygotowanie
Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Z papryczek usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, przesmażyć minutę. Mięso mielone przełożyć na patelnie, całość doprawić solą i pieprzem i smażyć aż mięso się zetknie. Po tym czasie dodać cayenne, słodką paprykę, tabasco i sofrito (albo passatę pomidorową), całość smażyć kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować, dużą filiżanką wycinać kółka. Na każdy "placek" kłaść łyżką farsz, posypać go tartym żółtym serem. Zalepić. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st. Świetnie smakują podane z mocno schłodzonym Gazpacho.

Wartość energetyczna (1 porcja - 3 sztuki)
Energia: 782,5 kcal
Tłuszcz: 35,3g
Białko: 43,3g
Węglowodany: 70,5g

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. takie pierogi muszą smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, a więc chętnie bym spróbowała, bo wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc chętnie wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym zjadła teraz takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, dawno nie robiłam, przypomniałaś i o nich, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z dobrym farszem muszą smakować naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń

Dżem jabłkowo-bananowy

Czas przetworów w tym roku zaczął się u mnie stosunkowo późno. Ale nigdy nie jest za późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Sł...