Składniki (4 porcje)
-500 g mielonego mięsa drobiowego
-1 jajko
-4-5 łyżek bułki tartej
-1 łyżka ziół prowansalskich
-400 g dyni (po obraniu)
-400 g kurek
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-ok. 700 ml bulionu
-2 łyżki oleju rzepakowego
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
-opcjonalnie: 2-3 łyżki mąki pszennej + pół szklanki zimnej wody (do zagęszczenia)
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Kurki umyć oczyścić, jeśli trzeba pokroić w mniejsze kawałki. Dynię pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do cebuli i czosnku, przesmażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować.
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, zioła prowansalskie, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut aż pulpety dojdą w środku. Dynia powinna się rozgotować, jeśli nie - można delikatnie rozdrobnić kawałki widelcem. Według gustu można sos zagęścić dodając wymieszaną mąkę pszenną z zimną wodą i gotując jeszcze kilka minut ciągle mieszając (moje były niezagęszczane).
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 368,5 kcal
Tłuszcz: 13,1g
Białko: 30,9g
Węglowodany: 35g
Smacznego :-)
Wpis bierze udział w akcji:
Świetny przepis ! Z Chęcią go wypróbuje, z tym że ja teraz nie gotuje bulionów tylko używam tego z butelki od Krakusa. Smakuje świetnie, skład ma fajny i co najważniejsze ułatwia mi gotowanie :) Dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńbez problemu może być na Krakusie :) Ja też czasami używam gotowego dobrej jakości :) Pozdrawiam :)
UsuńNiezwykle apetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKolejny super pomysł na dynię. A myślałam, że już wszystkie wykorzystałam :)
OdpowiedzUsuń