Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników na serwatce, popijam na czczo czystą, a także stosuję jako bazę do koktajli. Macie bardziej kreatywne pomysły?
Składniki
-2 litry tłustego mleka (tutaj zazwyczaj używam 3,5%)
Przygotowanie
Litr mleka przelać do słoików (lub innego pojemnika) i pozostawić otwarty do skiśnięcia. Kilka dni, zazwyczaj ok 3-5, aż zsiadłe mleko się rozwarstwi. Po tym czasie drugi litr mleka zagotować w większym garnku. Wyłączyć gaz. Zsiadłe mleko wylać na gorące słodkie. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy tak powstała "masa" ostygnie, przelać je na gęste sitko i pozostawić do odcieknięcia serwatki. Sitko można wyłożyć gazą i później ścisnąć w niej ser - powstanie bardziej zbita gomółka. Serwetkę zachować i użyć do zrobienia innych pyszności :)
Wartość energetyczna (100g)
Energia: 150 kcal
Tłuszcz: 8g
Białko: 16g
Węglowodany: 3,5g
Smacznego :-)
Zrobię, bo jestem ciekawa, czy takie świeże mleko, bo chyba nie UHT, mi się prędzej nie zepsuje, niż skiśnie.
OdpowiedzUsuńŚwieże lepsze, ale robiłam i z takiego "z lodówki" i UHT z obu wyszedł bardzo dobrze :) Te "świeże" z lodówki też jest pasteryzowane ;) w trochę niższej temperaturze tyko :)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować koniecznie.
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam biały ser. jego smak jest bez porównania lepszy, niż kupnych. Dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńFajnie:) Ja jeszcze nigdy nie robiłam takiego sera;)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, domowy serek najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny serek :)
OdpowiedzUsuńJestem tutaj pierwszy raz i tak się składa, że od razu bardzo mile zaskoczony :)... Muszę to sprawdzić :) Sposób o wiele, wiele prostszy od mojego :)... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) przegotowanie na świeżym mleku niweluje trochę kwasowości twaróg wychodzi delikatny i aksamitny w smaku :)
UsuńKiedyś robiłam taki domowy twarożek. Jest naprawdę pyszny. Chętnie przypomnę sobie jego smak i zrobię :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie twarożek, nawet nie dawno. Domowy naprawdę świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńsuper! wiesz może, czy z mleka bez laktozy będzie równie smaczny? uda się?
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić i nigdy nie wiedziałam jak :)
OdpowiedzUsuńrobię dość często,mleko kupuję od znajomej pani,zawsze pyszny wychodzi :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Moja babcia często taki robiła;) Koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńJak długo można zachować serwatkę? Nigdy nie robiłam sama sera, ale dobrze się sprawdzić. Na Sycylii też brak twarogu, a przydałby się do pierogów ruskich 😊
OdpowiedzUsuńja właśnie wczoraj nastawiłam żeby zrobić pierogi ruskie :D :D
UsuńJa przechowuję do tygodnia w lodówce, ale szczerze nie wiem ile może stać, zazwyczaj ją szybko wykorzystuję :) (nawet na maseczki do twarzy jest świetna :D)