piątek, 3 listopada 2017

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Prosty sposób na schab w sosie na ostro. Mocno kremowy sos dobrze komponuje się zarówno z makaronem, jak i ryżem czy gotowanymi ziemniakami.

Składniki (4 porcje)
-800 g schabu
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-200 ml śmietany 15%
-puszka krojonych pomidorów
-1,5 l wody lub bulionu
-1 papryczka chilli
-1 łyżeczka sosu piri-piri, tabasco lub innego ostrego.
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
-1/2 szkl. zimnej wody
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyki oleju

Przygotowanie
Schab umyć i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Całość zalać bulionem/wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, ostry sos, paprykę słodką i ostrą. Gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Mąkę rozrobić w zimnej wodzie. Dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu, dokładnie mieszając by nie dopuścić do przypalenia.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 492,2 kcal
Tłuszcz: 22,8g
Białko: 52,5g
Węglowodany: 17,7g 

Smacznego :)

10 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...