Składniki (4 porcje)
-500 g wątróbki cielęcej
-1 podłużna zielona papryka
-4 łyżki oleju rzepakowego
-6 ząbków czosnku
-1 papryczka chilli lub jalapeno
-sok z 1 limonki
-1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
-sól
-natka pietruszki
Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. Olej rozgrzać na patelni, wyłożyć kawałki wątróbki. Smażyć do zrumienienia.
Paprykę zieloną i chilli/jalapeno umyć, usunąć gniada nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Do usmażonej wątróbki dodać paprykę, czosnek, przyprawy i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. Na talerzu posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 304,4 kcal
Tłuszcz: 19g
Białko: 24,4g
Węglowodany: 8,9g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Świetnie doprawiona:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na wątróbkę :)
OdpowiedzUsuńfajny sposób na wątróbkę:)
OdpowiedzUsuńkiedyś zajadałam sie wątróbką w porach teraz przypomniałam sobie przepis:)
Bardzo ciekawy pomysl
OdpowiedzUsuńpo egipsku nie jadłam ale przepis ciekawy :-)
OdpowiedzUsuń