piątek, 24 listopada 2017

Cielęca wątróbka po egipsku

Wątróbka w tej wersji z pewnością posmakuje osobom lubiącym korzenne przyprawy. Niesamowicie aromatyczna, delikatnie ostra. W ten sposób można przygotować także wątróbkę wieprzową czy drobiową.

Składniki (4 porcje)
-500 g wątróbki cielęcej
-1 podłużna zielona papryka
-4 łyżki oleju rzepakowego
-6 ząbków czosnku
-1 papryczka chilli lub jalapeno
-sok z 1 limonki
-1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
-sól
-natka pietruszki

Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. Olej rozgrzać na patelni, wyłożyć kawałki wątróbki. Smażyć do zrumienienia.
Paprykę zieloną i chilli/jalapeno umyć, usunąć gniada nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Do usmażonej wątróbki dodać paprykę, czosnek, przyprawy i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. Na talerzu posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 304,4 kcal
Tłuszcz: 19g
Białko: 24,4g
Węglowodany: 8,9g





Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Sposób na wątróbkę

5 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...