Kolejny kanapkowy weekend za nami. Tym razem również przenieśliśmy się do Ameryki, by przetestować warstwową kanapkę American Club Sandwich, zwaną również pod nazwą Clubhouse sandwich. Prawdopodobnie pierwowzorem ACS był Union Club of the City of New York, skąd wywodzą się najwcześniejsze przepisy. Tradycyjnie kanapkę serwuje się z krążkami cebulowymi.
Składniki (2 porcje)
-6 kromek chleba tostowego
-2 pomidory
-4 liście sałaty
-6 łyżeczek majonezu
-2 łyżeczki dobrej jakości sosu BBQ + 1/2 szkl. do marynowania mięsa
-1 pojedynczy filet z kurczaka
-6 plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie
Filet z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Razem z plastrami boczku marynować w sosie BBQ minimum godzinę, a najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
Sałatę i pomidory umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w plastry.
Rozgrzać patelnię grillową (mięso tradycyjnie przygotowuje się na grillu BBQ). Smażyć boczek na chrupko, odłożyć na ręcznik papierowy by obciekł z tłuszczu. W międzyczasie podpiec na ruszcie chleb tostowy delikatnie posmarowany majonezem lub masłem (można użyć tostera, ale idealnie jest gdy chleb jest delikatnie chrupki, ale nie spieczony).
Na tej samej patelni grillowej usmażyć plastry filetu kurczaka.
Na talerzyku położyć 1 kromkę chleba tostowego. Posmarować majonezem. Położyć sałatę i plastry pomidorów, boczek, kurczaka i przykryć drugą kromką chleba posmarowaną majonezem. Drugą warstwę kanapki wykonać analogicznie dodatkowo polewając wierzch kurczaka sosem BBQ. Przykryć trzecią kromką chleba tostowego. W ten sam sposób przygotować drugą kanapkę. Podawać na ciepło.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 686,5 kcal
Tłuszcz: 38,9g
Białko: 36,3g
Węglowodany: 46,9g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuńLubię klasyki!
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała sandwicha w Twoim wykonaniu
Uwielbiam klubowe kanapki! Niby dwie kromki chleba...a tyle możliwości :)
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednej kanapce :D
OdpowiedzUsuńSuper kanapka, z moimi ulubionymi składnikami, kurczakiem i boczkiem, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Extra inspiracje.
OdpowiedzUsuń