czwartek, 16 listopada 2017

Zebra

Ze zdziwieniem stwierdziłam, że bardzo dawno nie było u mnie żadnych słodkich przepisów. Bardziej gustujemy w niekremowych, prostych ciastach czy muffinkach. Zebra jest jednym z naszych ulubionych. Któż nie lubi zebry? Słodka, wspaniale wilgotna i wyrośnięta. Wystarczy prosty dodatek - polewa, lukier, dekoracja i staje się eleganckim wypiekiem.

Składniki (8 porcji)
-5 jajek
-1,5 szkl. cukru
-2,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. oleju
-1 szkl. wody gazowanej
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać cukier, a później po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując nadal stopniowo dodawać ją do masy. Następnie tak samo postępować z wodą i olejem.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Obie masy dokładnie zmiksować.
Na środek blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewać naprzemiennie po kilka łyżek ciasta jasnego i ciemnego.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Pod koniec warto sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie, można wydłużyć czas pieczenia.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 633 kcal
Tłuszcz: 29,4g
Białko: 11,6g
Węglowodany: 79,9g

Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Moja ulubiona babka, pięknie Ci wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjna zebra:) Też lubię od czasu do czasu takie szybkie ciasta, bez mas

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna zebra!
    Uwielbiam to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wyszła idealnie! Myślę, że też tak smakuje :) Nabrałam ochoty na taką babkę zebrę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie te paseczki zebry wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super zeberka Ci wyszła,piekłam raz,ale chyba miałam słabszy dzień,bo totalna katastrofa mi wyszła he he ;-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojaa, ostatni raz jadłam ją z 20 lat temu :D.

    OdpowiedzUsuń

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...