Kolejny weekend, więc pora na kolejne śniadanie w amerykańskim stylu. Tym razem padło na Philly Cheesesteak, czyli filadelfijską kanapkę pełną grillowanej wołowiny, papryki, cebuli i sera. Przyznam, że bardziej przypadła do gustu narzeczonemu niż jej poprzedniczka Sloppy Joe.
Składniki (2 porcje)
-1 bagietka lub 2 mniejsze "półbagietki"
-300 g chudej wołowiny
-1 mała cebula
-1 podłużna papryka (czerwona lub zielona)
-3 ząbki czosnku
-200 g sera Provolone lub innego dobrze rozpuszczającego się
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-1 łyżeczka masła czosnkowego
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Zmniejszyć moc palnika i smażyć kilka minut cały czas mieszając by się całość zeszkliła, ale nie przypaliła.
Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i czosnek przesunąć na brzeg patelni, dodać wołowinę. Całość smażyć ok 10-15 minut (do miękkości mięsa) cały czas przewracając szczypcami wołowinę. W międzyczasie bagietkę podzielić na 2 części, rozkroić i posmarować masłem czosnkowym. Podpiec 2-3 minuty w nagrzanym piekarniku by zrobiła się chrupiąca. Mięso na patelni wymieszać razem z pozostałymi składnikami, smażyć jeszcze minutę. Na patelni rozdzielić wszystko na 2 porcie, posypać startym serem. Smażyć dalej 2-3 minuty do rozpuszczenia sera. 2 łopatkami przekładać "farsz" do ciepłych bagietek, przykryć drugą częścią bagietki. Podawać na ciepło.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 986,9 kcal
Tłuszcz: 51,1g
Białko: 67,6g
Węglowodany: 61,6g
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
No, wygląda całkiem interesdująco :) Chętnie sprawdzę taką kanapeczkę, dziękuje bardzo!
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie taką kanapkę 😀
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńod rana takie rzeczy.. brzmi pysznie, na pewno zapisuję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńsolidna kanapeczka:)
OdpowiedzUsuńJaka obłędna kanapka :D Aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taka kanapeczkę na raz :D tak jak w bajkach od razu cała do buzi :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła taką kanapkę, apetyczna i na pewno bardzo sycąca :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMega nadziana :)
OdpowiedzUsuńZjadła bym taką kanapkę :)
OdpowiedzUsuńNarobiłam sobie smaka! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńAż głodna się zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuń