Składniki
-2 kg kwaśnych jabłek
-1 kg dojrzałych bananów
-3 łyżeczki mielonego cynamonu
-600 g cukru
-sok z 1 cytryny
-1 szkl. wody
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut).
Banany obrać, pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny. Dodać do musu z jabłek razem z pozostałym sokiem z cytryny i cynamonem. Gotować ok 20-25 minut na małym ogniu.
Gorący dżem przekładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 30g)
Energia: 43,9 kcal
Tłuszcz: 0,07g
Białko: 0,64g
Węglowodany: 10,9g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
super pomysł :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.elwirski.pl/
Takiego jeszcze nie jadłam, ale skusze się :)
OdpowiedzUsuńPyyysznie!
OdpowiedzUsuńwww.digotuje.pl
Pyszny dżem. Robiłam banany z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńMy jeszcze do jabłek i bananów uwielbiamy dodawać dynię :D
OdpowiedzUsuńBaardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńAle fajny dżemik :) Zawsze właśnie jem owsiankę z jabłkiem i bananem, więc ten dżemik faktycznie pasowałby idealnie :)
OdpowiedzUsuńpycha, bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń