środa, 22 listopada 2017

Dżem jabłkowo-bananowy

Czas przetworów w tym roku zaczął się u mnie stosunkowo późno. Ale nigdy nie jest za późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem. 

Składniki
-2 kg kwaśnych jabłek
-1 kg dojrzałych bananów
-3 łyżeczki mielonego cynamonu
-600 g cukru
-sok z 1 cytryny
-1 szkl. wody

Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut).
Banany obrać, pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny. Dodać do musu z jabłek razem z pozostałym sokiem z cytryny i cynamonem. Gotować ok 20-25 minut na małym ogniu.
Gorący dżem przekładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 30g)
Energia: 43,9 kcal
Tłuszcz: 0,07g
Białko: 0,64g
Węglowodany: 10,9g

Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Jabłka jako inspiracja w kuchni

8 komentarzy:

  1. super pomysł :)
    http://www.elwirski.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam, ale skusze się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny dżem. Robiłam banany z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. My jeszcze do jabłek i bananów uwielbiamy dodawać dynię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny dżemik :) Zawsze właśnie jem owsiankę z jabłkiem i bananem, więc ten dżemik faktycznie pasowałby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...