Delikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami.
Składniki (4 porcje)
-500 g schabu
-200ml śmietany 12%
-pęczek koperku
-1 mała cebula
-ząbek czosnku
-1 łyżka oleju rzepakowego
-sól, pieprz
-listek laurowy
-ziele angielskie
-2 szklanki wody
-2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek i przesmażyć jeszcze chwilę.
Do garnka wlać wodę i włożyć schab. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 10 minut.
Do sosu wlać śmietanę i zagotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody. Dodać do sosu i gotować do zgęstnienia.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 296,7 kcal
Tłuszcz: 18,5g
Białko: 24,7g
Węglowodany: 7,6g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNiezła porcja!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, ja osobiście uwielbiam ten sos z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować :)
Pyszne mięsko, idealne na pożywny obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam koper, to musi być pyszne :D Za to mój by nie tknął, bo on tego zielonego to nie :P
OdpowiedzUsuń