wtorek, 28 listopada 2017

Schab w sosie śmietanowo-koperkowym

Delikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami.

Składniki (4 porcje)
-500 g schabu
-200ml śmietany 12%
-pęczek koperku
-1 mała cebula
-ząbek czosnku
-1 łyżka oleju rzepakowego
-sól, pieprz
-listek laurowy
-ziele angielskie
-2 szklanki wody
-2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie
Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek i przesmażyć jeszcze chwilę.
Do garnka wlać wodę i włożyć schab. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 10 minut.
Do sosu wlać śmietanę i zagotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody. Dodać do sosu i gotować do zgęstnienia.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 296,7 kcal
Tłuszcz: 18,5g
Białko: 24,7g
Węglowodany: 7,6g
 

Smacznego :-)

7 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...