Składniki (4 porcje)
-500 g wątróbki jagnięcej
-1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym
-1 pomidor
-1 mała marchew
-1/4 szkl. wody lub bulionu
-1 kawałek pora
-1 cebula
-rozmaryn
-tymianek
-sól, pieprz
-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka, por w kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać por i czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
W międzyczasie wątróbkę i warzywa umyć, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu.
Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć wątróbkę. Tak przygotowane kawałki przełożyć do sosu. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość dusić kilka minut aż płyn się trochę zredukuje.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 426,4 kcal
Tłuszcz: 22,1g
Białko: 29,8g
Węglowodany: 24,1g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWątróbka w takiej wersji musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńLubię wątróbkę ale chyba nigdy nie jadłam jagnięcej, bardzo mnie kusi taka wersja :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, że często przygotowuje pani podroby :-)
OdpowiedzUsuń