Ryż na mleku z cynamonem, to wspomnienie z rodzinnego domu. Na śniadanie lub na kolację był hitem w czasach, gdy byłam mała. Pachnący i słodki, a jednocześnie dość odżywczy.
Składniki (2 porcje)
-1 szkl. białego ryżu
-2 szkl. półtłustego mleka
-200 g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka cukru
-2 słodkie jabłka
-cynamon
Przygotowanie
Ryż i mleko umieścić w garnku i gotować na małej mocy palnika dopóki ryż nie będzie miękki i nie wchłonie większości mleka. Przykryć przykrywką i odstawić.
W międzyczasie przygotować dodatki. Jogurt wymieszać z cukrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Ryż podawać na gorąco z porcją jogurtu i jabłka, posypany cynamonem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Dla mnie to też powrót do dzieciństwa, takich smaków się nie zapomina :)
OdpowiedzUsuń