niedziela, 31 maja 2020

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Ryż na mleku z cynamonem, to wspomnienie z rodzinnego domu. Na śniadanie lub na kolację był hitem w czasach, gdy byłam mała. Pachnący i słodki, a jednocześnie dość odżywczy.

Składniki (2 porcje)
-1 szkl. białego ryżu
-2 szkl. półtłustego mleka
-200 g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka cukru
-2 słodkie jabłka
-cynamon

Przygotowanie
Ryż i mleko umieścić w garnku i gotować na małej mocy palnika dopóki ryż nie będzie miękki i nie wchłonie większości mleka. Przykryć przykrywką i odstawić.
W międzyczasie przygotować dodatki. Jogurt wymieszać z cukrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Ryż podawać na gorąco z porcją jogurtu i jabłka, posypany cynamonem.



Smacznego ;-)

1 komentarz:

  1. Dla mnie to też powrót do dzieciństwa, takich smaków się nie zapomina :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...