wtorek, 2 czerwca 2020

Schab po cygańsku

Kiedy znudzą już się panierowane kotlety, zrazy, czy schab w sosie - warto dla odmiany wypróbować schabu po cygańsku. Choć przez dodatek dużej ilości sera i majonezu nie należy może do najlżejszych potraw - tak zapiekana wieprzowina z cebulą i marchewką pod taką kremową pierzynką, to bardzo miła odmiana. 

Składniki (4 porcje)
-4 kotlety schabowe
-5 marchewek
-3 cebule
-150 g sera żółtego
-4 łyżki majonezu
-słodka papryka
-sól, pieprz

Przygotowanie
Kotlety oczyścić, delikatnie rozbić. Oprószyć papryką, solą i pieprzem
Marchew i cebulę obrać i pokroić w plasterki i półplasterki.
W naczyniu żaroodpornym poukładac marchew tak by przykryła całe dno. Na marchwi ułożyć półplasterki cebuli. Następną warstwę stanowi mięso. Na kotletach umieścić resztę marchwi i cebuli. Całość posypać obficie zółtym serem. Na serze rozsmarować majonez. Całe naczynie przykryć folią aluminiową. Piec około godzinę w temperaturze  180 stopni. Następnie odkryć naczynie i piec kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.


Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo fajne danie, od czasu do czasu można zaszaleć z kaloriami :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...