Kiedy znudzą już się panierowane kotlety, zrazy, czy schab w sosie - warto dla odmiany wypróbować schabu po cygańsku. Choć przez dodatek dużej ilości sera i majonezu nie należy może do najlżejszych potraw - tak zapiekana wieprzowina z cebulą i marchewką pod taką kremową pierzynką, to bardzo miła odmiana.
Składniki (4 porcje)
-4 kotlety schabowe
-5 marchewek
-3 cebule
-150 g sera żółtego
-4 łyżki majonezu
-słodka papryka
-sól, pieprz
Przygotowanie
Kotlety oczyścić, delikatnie rozbić. Oprószyć papryką, solą i pieprzem
Marchew i cebulę obrać i pokroić w plasterki i półplasterki.
W naczyniu żaroodpornym poukładac marchew tak by przykryła całe dno. Na marchwi ułożyć półplasterki cebuli. Następną warstwę stanowi mięso. Na kotletach umieścić resztę marchwi i cebuli. Całość posypać obficie zółtym serem. Na serze rozsmarować majonez. Całe naczynie przykryć folią aluminiową. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryć naczynie i piec kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Zapowiada się bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo fajne danie, od czasu do czasu można zaszaleć z kaloriami :)
OdpowiedzUsuń