wtorek, 30 czerwca 2020

Paella valenciana

Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę. 

Składniki (2 porcje)
-1 szkl. krótkoziarnistego ryżu
-2 szkl. wody lub bulionu
-150 g mięsa z kurczaka
-150 g mięsa z królika
-150 g fasolki szparagowej
-150 g serc karczochów
-1 duży dojrzały pomidor
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki szafranu
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-szczypta suszonego czosnku
-sól
-opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn

Przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą.
Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto. Dodać fasolkę szparagową i karczochy. Całość podsmażyć razem kilka minut.
W międzyczasie sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Wsypać ryż i przesmażyć minutę ciągle mieszająć. Całość zalać wodą lub bulionem. Dodać paprykę, czosnek i szafran. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą. Dusić na małym ogniu aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Podawać na ciepło ze świeżym rozmarynem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 615,9 kcal
Tłuszcz: 15,6g
Białko: 41,7g
Węglowodany: 73,9g



Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Ale czadersko :) jeszcze nie jadłam paelli z królikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. totalnie nie znam przepisu, nie mam pojęcia jak to wyjdzie ale jestem bardzo ciekawa tej propozycji - koniecznie musimy spróbować :) nie wiem czy kiedykolwiek robiłam coś z królikiem... :D

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...