Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę.
Składniki (2 porcje)
-1 szkl. krótkoziarnistego ryżu
-2 szkl. wody lub bulionu
-150 g mięsa z kurczaka
-150 g mięsa z królika
-150 g fasolki szparagowej
-150 g serc karczochów
-1 duży dojrzały pomidor
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki szafranu
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-szczypta suszonego czosnku
-sól
-opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn
Przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą.
Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto. Dodać fasolkę szparagową i karczochy. Całość podsmażyć razem kilka minut.
W międzyczasie sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Wsypać ryż i przesmażyć minutę ciągle mieszająć. Całość zalać wodą lub bulionem. Dodać paprykę, czosnek i szafran. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą. Dusić na małym ogniu aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Podawać na ciepło ze świeżym rozmarynem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 615,9 kcal
Tłuszcz: 15,6g
Białko: 41,7g
Węglowodany: 73,9g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ale czadersko :) jeszcze nie jadłam paelli z królikiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńtotalnie nie znam przepisu, nie mam pojęcia jak to wyjdzie ale jestem bardzo ciekawa tej propozycji - koniecznie musimy spróbować :) nie wiem czy kiedykolwiek robiłam coś z królikiem... :D
OdpowiedzUsuń