poniedziałek, 8 czerwca 2020

Muffinki z rozpuszczalnym kakao i bananami

Wykorzystywanie składników, które już w sobie zawierają cukier zawsze zostawiam na awaryjne momenty, kiedy zwykłego cukru jednak w domu już zabraknie. Tak było i tym razem. Poprzez dodanie kakao instant w większej ilości powstały mało słodkie kakaowe muffinki z dodatkiem bananów.

Składniki (12 sztuk)
-2 szkl. mąki
-1 szkl. kakao rozpuszczalnego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-1/4 szkl. oleju
-1 banan

Przygotowanie
Banan obrać i pokroić w plasterki.
W jednej misce umieścić składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko i olej, także wymieszać. Sypką mieszaninę połączyć z płynną i wymieszać.
W formie do muffinek umieścić papilotki. Napełnić po ok 3/4 pojemności. Poukładać plasterki bananów. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie babeczki, chociaż ja zamiast oleju dodaję aromatyczną oliwę pomarańczową Monini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, na muffinki nie trzeba mnie namawiać, bardzo lubię takie małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...