piątek, 12 czerwca 2020

Pałki kurczaka z bobem, karczochami i zielonym groszkiem

Dziś pora na coś drobiowego i..zielonego! A oznacza to pałki kurczaka duszone z karczochami, groszkeim i bobem. Dużo warzyw, dużo białka. Sycąco, zdrowo i odżywczo. 

Składniki (4 porcje)
-8 pałek kurczaka
-1 duża cebula
-500 g bobu
-500 g zielonego groszku
-300 g serc z karczochów
-500 ml bulionu warzywnego
-4 łyżki oleju
-liść laurowy
-sól, pieprz
-opcjonalnie: listki świeżej mięty do podania

Przygotowanie
Pałki kurczaka umyć i posypać solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Mięso obsmażyć przez około 10 minut. Zdjąć z patelni.
Cabulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na tym samym oleju, na którym smażony był kurczak. Dodać bób, karczochy i groszek. Podsmażyć razem kilka minut. Dodać podsmażone mięso i liść laurowy. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 30-40 minut aż mięso dojrzie w środku.
Podawać na gorąco.



Smacznego ;-)

2 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...