sobota, 20 czerwca 2020

Chicken saag

Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany. W przeszłosci pojawiła się już wersja z tofu. Dziś zapraszam na przygotowanie w nieco inny sposób drobiowe saag.

Składniki (4 porcje)
-450 g rozdrobnionego szpinaku
-500 g filetu z kurczaka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka startego świeżego imbiru
-1 łyżeczka kminku
-1 łyżeczka kurkumy
-1/2 łyżeczki chilli
-1 łyżeczka garam masala
-2 goździki
-200 ml śmietanki UHT 18%
-100 ml krojonych pomidorów z puszki
-2 łyżki ghee lub zwykłego masła
-sól, pieprz

Przygotowanie
Rozmrozić szpinak. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. 
Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć kawałki kurczaka na złoto. Dodać cebulę, tarty świeży imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika aż cebula się zeszkli. Dodać pozostałe przyprawy, szpinak i pomidory z puszki. Wymieszać. Poddusić około 10 minut, mieszając. Dodać śmietankę i poddusić jeszcze 5 minut. 
Podawać na gorąco z ryżem basmati lub chlebkami naan.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 333 kcal
Tłuszcz: 19,4g
Białko: 31,3g
Węglowodany: 7,5g


Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :D Z takim jeszcze się nie spotkałam :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite danie, koniecznie muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie, wcześniej nie spotkałam się takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...