niedziela, 25 marca 2018

Chlebki Naan

Chlebki Naan są świetnym dodatkiem do indyjskich dań typu curry czy jako pieczywo do nadziania ulubionymi składnikami (jak np. pitę). Podobne do naszych rodzimych podpłomyków sprawdzają się także jako spód do "pizzy". Chociaż tradycyjnie piecze się je w kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych.

Składniki (8 sztuk)
-1 szkl. letniej wody
-2 łyżeczki miodu
-opakowanie drożdży instant
-400 g mąki pszennej lub 250 g pełnoziarsnistej pszennej + 150 g zwykłej
-1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 jajko
-3 łyżki masła
-3 ząbki czosnku

Przygotowanie
Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować.
W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować kulę. Wałkować na placki o grubości około 5-7mm. Każdy placek smarować po obu stronach masełkiem czosnkowym. Smażyć na gorącej patelni po około 2 minuty z każdej strony.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 229,8 kcal
Tłuszcz: 4,9g
Białko: 7,9g
Węglowodany: 38,4g


 Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Kuchnia indyjska 2018

7 komentarzy:

  1. Super takie domowe chlebki, myślałam, że są trudniejsze do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie pieczywo i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię nadziewać je warzywami! Pyszne :) Dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze, koniecznie muszę zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  5. Musimy się przyznać, że same nigdy nie robiłyśmy choć miałyśmy okazję je jeść i pyszne są z hummusem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię te chlebki. Gdy jeżdziłam dawno temu do mojej babci, piekła podobne na blasze pieca kuchennego.

    OdpowiedzUsuń
  7. o umknęła mi ta akcja, muszę zerknąć! a przepis super, tym bardziej, że jak chce się kupować chlebki naan to wychodzi bardzo drogo...

    OdpowiedzUsuń

Klops z pieczarkami

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs piec...