Składniki (8 sztuk)
-1 szkl. letniej wody
-2 łyżeczki miodu
-opakowanie drożdży instant
-400 g mąki pszennej lub 250 g pełnoziarsnistej pszennej + 150 g zwykłej
-1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 jajko
-3 łyżki masła
-3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować.
W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować kulę. Wałkować na placki o grubości około 5-7mm. Każdy placek smarować po obu stronach masełkiem czosnkowym. Smażyć na gorącej patelni po około 2 minuty z każdej strony.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 229,8 kcal
Tłuszcz: 4,9g
Białko: 7,9g
Węglowodany: 38,4g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Super takie domowe chlebki, myślałam, że są trudniejsze do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSzybkie pieczywo i smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię nadziewać je warzywami! Pyszne :) Dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze, koniecznie muszę zrobić...
OdpowiedzUsuńMusimy się przyznać, że same nigdy nie robiłyśmy choć miałyśmy okazję je jeść i pyszne są z hummusem :)
OdpowiedzUsuńLubię te chlebki. Gdy jeżdziłam dawno temu do mojej babci, piekła podobne na blasze pieca kuchennego.
OdpowiedzUsuńo umknęła mi ta akcja, muszę zerknąć! a przepis super, tym bardziej, że jak chce się kupować chlebki naan to wychodzi bardzo drogo...
OdpowiedzUsuń