Składniki (4 porcje)
-500g filetu z kurczaka
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka startego świeżeo imbiru
-1 łyżeczka papryczki chilli
-1 cebula
-4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry
-1 puszka mleczka kokosowego
-1/2 szkl. bulionu
-1 dojrzałe mango
-1 łyżeczka sosu rybnego
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-listki limonki lub kolendry
Przygotowanie
Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki.
Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć.
Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut.
Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane listkami kolendry i plasterkami świeżego chilli (opcjonalnie).
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 402,1 kcal
Tłuszcz: 25g
Białko: 29,4g
Węglowodany: 14,3g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Jest i domowy chlebek ;)
OdpowiedzUsuńtak tak, naanki domwoej roboty :) pojutrze przepis :)
UsuńPrezentuje się wyśmienicie i musi być bardzo smacze :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wypróbowała ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńale mi smaku na takie danie zrobiłaś
OdpowiedzUsuńDomowe curry i chlebki naan- bajka :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie smaków musi być naprawdę intrygujące :)
OdpowiedzUsuń