Do grzybów zawsze miałam slabość. Chociaż boczniaki nie są grzybami leśnymi - ze względu na swój delikatny smak świetnie komponują się w przeróżnych potrawach. W połączeniu z zieloną soczewicą i ziołami powstała lekka i pożywna potrawka idealna do po podania z ryżem.
Składniki (4 porcje)
-200 g zielonej soczewicy
-250 g boczniaków
-1/2 cebuli
-1 duża marchewka
-2 łodygi selera naciowego
-1 pietruszka korzeniowa
-listek laurowy
-ziele angielskie
-2 łyżki oleju
-natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Soczewicę ugotować. Boczniaki umyć i pokroić w paski.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać boczniaki i smażyć razem kilka minut. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych odczkach. Seler umyć i pokroić w plasterki. Warzywa dodać do soczewicy. Dołożyć grzyby z cebulą, listek laurowy, ziele angielskie. Podlać niecałą szklanką wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15-20minut do odparowania płynów. Jeśli potrawka jest za rzadka - wedle uznania może delikatnie zagęścić ją mąką. Podaważ z ryżem lub kaszą posypaną natką pietruszki.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 283,6 kcal
Tłuszcz: 7,5g
Białko: 17,4g
Węglowodany: 22,5g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Takie potrawki są pożywne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe przepisy! Skorzystam chętnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad! Taka potrawka musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńWarte wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńOch, lubię boczniaki i lubię soczewicę :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie!
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńkocham smak grzybów, boczniaki są bardzo zdrowe, a całość bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam boczniaków, jak one smakują ? Słyszałam, że są dobre i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNiezła alternatywa dla mięsa :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i ładnie ;)
Świetny przepis, uwielbiam soczewicę więc chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie i do tego mało kalorii!
OdpowiedzUsuńTeż lubię boczniaki, smakowita potrawka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy i soczewicę i boczniaki, więc potrawka bardzo by nam smakowała :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio mam ,,fazę" na boczniaki z cebulką :). A soczewicę też bardzo lubię - na pewno by mi zasmakowało :).
OdpowiedzUsuń