Potaje de Vigilia jest postną zupą wywodzącą się z Andaluzji. Tradycyjnie zupę tę jada się w trakcie Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby.
Składniki (4 porcje)
-300 g ciecierzycy
-300 g dorsza bez skóry
-250 g świeżego szpinaku
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-2 jajka
-3 łyżki oliwy z oliwy
-1 łyżka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-liść laurowy
-sól
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i ugotować w świeżej osolonej.
Dorsza pokroić małe kawałki. Dodać do ciecierzycy wraz z listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Jajka ugotować na twardo
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać paprykami i przepsmażyć jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu. Dodać do zupy.
Szpinak oczyścić. Jeśli liście są duże - pokroić w paski. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić szpinak i przesmażyć kilka chwil. Dodać do zupy. Całość gotować 15 minut.
Podawać z gotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub połówki.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 465,6 kcal
Tłuszcz: 14,8g
Białko: 36,1g
Węglowodany: 39,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Świetna, zrobię taka na dniach:)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej zupie ;)
OdpowiedzUsuńWstyd sie przyznac ale nigdy nie jadlam ciecierzycy wiec nawet nie wiem jak to smakuje
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków. Szczególnie ciecierzyca ze szpinakiem bardzo się lubi. Choć ja miałabym ochotę sypnąć tam odrobinę kminu rzymskiego ;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa i wcale nie taka postna :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie dorsza i ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńSame pyszne rzeczy w tej zupie!
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba, ale domyślam, się, że moja nie będzie tak smaczna jak Twoja bo ja tutaj takie dobrego dorsza to nie kupię....zazdroszczę :) :)
OdpowiedzUsuńdorsz nie jest tutejszy tylko też importowany, więc nie sądzę by był taki rewelacyjny :)
UsuńWymaga trochę pracy, jednak myślę, że warto. wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńCzujemy, że byłyby to nasze smaki :)
OdpowiedzUsuńZachęcająca ... :)
OdpowiedzUsuń