środa, 21 marca 2018

Potaje de Vigilia - andaluzyjska zupa wielkopostna z ciecierzycą, dorszem i szpinakiem

Potaje de Vigilia jest postną zupą wywodzącą się z Andaluzji. Tradycyjnie zupę tę jada się w trakcie Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby. 

Składniki (4 porcje)
-300 g ciecierzycy
-300 g dorsza bez skóry
-250 g świeżego szpinaku
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-2 jajka
-3 łyżki oliwy z oliwy
-1 łyżka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-liść laurowy
-sól

Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i ugotować w świeżej osolonej.
Dorsza pokroić małe kawałki. Dodać do ciecierzycy wraz z listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Jajka ugotować na twardo
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać paprykami i przepsmażyć jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu. Dodać do zupy.
Szpinak oczyścić. Jeśli liście są duże - pokroić w paski. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić szpinak i przesmażyć kilka chwil. Dodać do zupy. Całość gotować 15 minut.
Podawać z gotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub połówki.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia:  465,6 kcal
Tłuszcz: 14,8g
Białko: 36,1g
Węglowodany: 39,8g


Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. Świetna, zrobię taka na dniach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o takiej zupie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd sie przyznac ale nigdy nie jadlam ciecierzycy wiec nawet nie wiem jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie smaków. Szczególnie ciecierzyca ze szpinakiem bardzo się lubi. Choć ja miałabym ochotę sypnąć tam odrobinę kminu rzymskiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupa i wcale nie taka postna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie dorsza i ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo mi się podoba, ale domyślam, się, że moja nie będzie tak smaczna jak Twoja bo ja tutaj takie dobrego dorsza to nie kupię....zazdroszczę :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dorsz nie jest tutejszy tylko też importowany, więc nie sądzę by był taki rewelacyjny :)

      Usuń
  8. Wymaga trochę pracy, jednak myślę, że warto. wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czujemy, że byłyby to nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...