Składniki (4 porcje)
-500 g mąki
-opakowanie drożdży instant (7-8g)
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3/4 szkl. letniej wody
-500 g mrożonego szpinaku
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-2 kulki mozarelli lub ok. 250 g startej
-2 łyżki oleju
-gałka muszkatołowa
-sól, pieprz
-jajko do posmarowania
Przygotowanie
Z mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Szpinak rozmrozić. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić na małym ogniu do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko. Na połowie ułożyć porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 703,1 kcal
Tłuszcz: 23,4g
Białko: 28,2g
Węglowodany: 94,5g
Smacznego ;-)
Że szpinakiem mogę jeść codziennie. Mam słabość do niego. Pierogi calzone są niezwykle syte i smaczne.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńJa też lubię szpinak, ale zwykle z serem typu feta, z mozarellą go jeszcze nie łączyłam ;)
OdpowiedzUsuńJa bym raczej wolała wersję z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda i domyślam się, że tak właśnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię calzone :-)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu jeszcze nie jadłam calzone ale szpinak uwielbiam więc na pewno pyszne :))))
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńObie wersje calzone bardzo fajne, każdy może wybrać coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńTakiego calzone jeszcze nie jadłam, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pierożek :D I nadzienie bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuń