poniedziałek, 5 marca 2018

Jajka faszerowane z łososiem wędzonym

Jajka faszerowane łososiem wędzonym, to jedne z naszych ulubionych. Często goszczą w formie kolacji czy popołudniowej przekąski. Proste, kilkuskładnikowe wypełnienie świetnie pasuje do przystawki na zimno, nie tylko na świątecznym stole.

Składniki (5 porcji)
-5 jaj
-100 g łososia wędzonego
-kilka gałązek szczypioru
-1 czubata łyżka majonezu
-sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki.
Łososia i szczypior drobno pokroić i wymieszać z żółtkami. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Farszem wypełnić połówki jaj. Podawać na zimno.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 151,8 kcal
Tłuszcz: 11,3g
Białko: 12g
Węglowodany: 0,6g



Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Wspaniałości, w sam raz na zbliżające się święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie nadziane :) W sam raz na wielkanocny stół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie robiłam jajek faszerowanych. A Twój przepis jest na prwdę kuszący.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie jajka, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pescowegetariański przepis :)Tak się składa, że ryby chętnie jem. Danie kojarzy się już z Wielkanocą i od razu robi się wiosennie w powietrzu ;) Zapraszam do mnie https://naturalniezezielone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Na przystawkę i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprost uwielbiamy wszelkie nadziewane wersje jajek :D

    OdpowiedzUsuń

Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas)

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie  pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym r...