Pyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek.
Składniki (4 porcje)
-600 g chudej karkówki
-1 puszka pomidorów
-200 g papryki marynowanej
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-słodka i ostra papryka
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie
-olej rzepakowy
Przygotowanie
Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie obsmażyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 467,7 kcal
Tłuszcz: 33,5g
Białko: 29,2g
Węglowodany: 11g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Zazwyczaj same się robią :)
OdpowiedzUsuńMMM musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPieerwszy raz o tym słysze ;)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie, lubię takie jednogarnkowe :D
OdpowiedzUsuńcóż za nazwa? zjadłabym bo uwielbiam mięcho:)
OdpowiedzUsuńnie znałam tego określenia! ogromnie mi się podoba :) ja już teraz chcę jakąś podżerkę :) podjeść :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny :)
OdpowiedzUsuń