wtorek, 27 marca 2018

Podżerka z karkówki z papryką marynowaną

Pyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. 

Składniki (4 porcje)
-600 g chudej karkówki
-1 puszka pomidorów
-200 g papryki marynowanej
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-słodka i ostra papryka
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie
-olej rzepakowy

Przygotowanie
Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie obsmażyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 467,7 kcal
Tłuszcz: 33,5g
Białko: 29,2g
Węglowodany: 11g

Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Zazwyczaj same się robią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieerwszy raz o tym słysze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie, lubię takie jednogarnkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za nazwa? zjadłabym bo uwielbiam mięcho:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie znałam tego określenia! ogromnie mi się podoba :) ja już teraz chcę jakąś podżerkę :) podjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Klops z pieczarkami

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs piec...