czwartek, 8 marca 2018

Buñuelos - czyli wielkanocne kulki hiszpańskie

Dziś po raz kolejny zapraszam Was po Wielkanocną inspirację nie tylko z regionu Hiszpanii. Buñuelos są serwowane w wielu krajach świata. To nic innego, jak kulki z ciasta smażone na głębokim oleju. Tutaj w Hiszpanii podawane są obtoczone w cukrze zmieszanym z cynamonem.

Składniki (ok. 24 sztuki)
-500 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g cukru (1/2 szklanki)
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-4 łyżki masła
-olej do smażenia
-cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia

Przygotowanie
W misce zmieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i sól. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło, mleko i jajka. Składniki suche wymieszać z mokrymi i zagnieść ciasto. Formować nieduże kulki, lekko je spłaszczyć.
Smażyć na głębokim oleju do złotego koloru (najlepiej we frytownicy). Odsączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze z cynamonem

Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia:  112,3 kcal
Tłuszcz: 2,22g
Białko: 3,04g
Węglowodany: 20,04g



Smacznego :-)

7 komentarzy:

Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas)

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie  pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym r...