Dziś po raz kolejny zapraszam Was po Wielkanocną inspirację nie tylko z regionu Hiszpanii. Buñuelos są serwowane w wielu krajach świata. To nic innego, jak kulki z ciasta smażone na głębokim oleju. Tutaj w Hiszpanii podawane są obtoczone w cukrze zmieszanym z cynamonem.
Składniki (ok. 24 sztuki)
-500 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g cukru (1/2 szklanki)
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-4 łyżki masła
-olej do smażenia
-cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia
Przygotowanie
W misce zmieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i sól. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło, mleko i jajka. Składniki suche wymieszać z mokrymi i zagnieść ciasto. Formować nieduże kulki, lekko je spłaszczyć.
Smażyć na głębokim oleju do złotego koloru (najlepiej we frytownicy). Odsączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze z cynamonem
Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia: 112,3 kcal
Tłuszcz: 2,22g
Białko: 3,04g
Węglowodany: 20,04g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pyszne!
OdpowiedzUsuńWpadam po kilka...
Nie słyszałam o nich ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie ❤💙💚💛
OdpowiedzUsuńJak pączusie, ale bym zjadła teraz takiego ^_^
OdpowiedzUsuńwielkanocne kulki hiszpańskie <3
OdpowiedzUsuńSuper takie pączusie :D
OdpowiedzUsuńEkstra, Podobne do tradycyjnych polskich pączków !!!
OdpowiedzUsuń