sobota, 10 marca 2018

Pilaw z grzybami leśnymi

Pilaw to pyszna i pachnąca propozycja na rodzinny obiad. Pełny warzyw i grzybów leśnych stanowi syty i zdrowy posiłek. Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów mrożonych lub suszonych.

Składniki (4 porcje)
-500 g mieszanych grzybów leśnych
-200 g ryżu
-1 duża marchew
-1 mała pietruszka
-2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych
-1 duża cebula
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka sosu sojowego
-sól, pierz
-natka pietruszki

Przygotowanie
Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić grzyby, przesmażyć i odparować. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do grzybów. Całość dusić do miękkości.
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Warzywa dodać do grzybów z cebulą i dusić jeszcze kilka minut.
Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z grzybami i warzywami. Dorpawić solą i sosem sojowym. Podawać gorący.


Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia:  304,6 kcal
Tłuszcz: 6,3g
Białko: 10g
Węglowodany: 55g



Smacznego :-)

11 komentarzy:

Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas)

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie  pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym r...