Dla odmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad.
Składniki (4 porcje)
-500 g mieszanego mięsa mielonego
-200 g cukinii
-100 g tartego żółtego sera
-1 jajko
-4 łyżki bułki tartej
-kilka gałązek natki pietruszki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso przełożyć do miski. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa. Całość wymieszać z tartym żółtym serem.
Wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkępietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy formować płaskie kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 408,6 kcal
Tłuszcz: 27g
Białko: 32,2g
Węglowodany: 10,1g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Super, takie mielone z niespodzianą zupełnie inaczej smakują, niż tradycyjne kotlety :)
OdpowiedzUsuńFajne, bo bez tłuszczu i z dodatkami :D
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na cukinie, musze koniecznie spróbować! :D
OdpowiedzUsuńsame pyszności!
OdpowiedzUsuńSuper sposób na odchudzenie mielonych :)
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę się doczekać cukinii prosto z ogrodu:)
OdpowiedzUsuńSoczyste kotleciki to jest to :)
OdpowiedzUsuńPyszne, cukinia na pewno dodaje soczystości. Pozdrawiam gorąco -:)
OdpowiedzUsuńo tak! właśnie smakowo cukinię mało czuć, ale tak jak w ciastach z cukienią - dodaje wilgotności i soczystości. Super tani trik a różnica ogromna :)
UsuńTeż często dodaję warzywa do mięsnych kotlecików. Najczęściej własnie cukinię albo marchewkę. Mięso wychodzi wtedy soczyste i smaczne :)
OdpowiedzUsuń