Lato już praktycznie w pełni, więc pora na kolejną potrawę wprost ze słonecznej Hiszpanii. Fideos a la marinera, to druga obok paelli klasyczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Krótki makaron z owocami morza i przyprawami, który właściwie robi się sam.
Składniki (2 porcje)
-300 g mieszanki owoców morza
-150 g makaronu typu fideos (krótkie cięte nitki)
-100 g zielonego mrożonego groszku
-300 ml bulionu rybnego
-1/2 małej cebuli
-1 dojrzały pomidor
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-liść laurowy
-sól, pieprz
-szczytpa szafranu
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zielony groszek i chwilę przesmażyć.
W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wyłożyć na patelnię wraz z owocami morza. Poddusić 5-6 minut, mieszając.
Całość zalać bulionem rybnym, dodać listek laurowy, szafran i makaron. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut - do momentu wchłonięcia większości płynów przez makaron. Podawać na gorąco.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 527,3 kcal
Tłuszcz: 12,3g
Białko: 35,4g
Węglowodany: 67,1g
Smacznego ;-)
Ależ egzotyczne danie, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńjakie super danie z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuń