Do koktajlu typu Lassi powracam kolejny raz w niedługim czasie (niespełna kilka dni pojawił się na blogu przepis na Mango Lassi). Wersja z awokado, którą przygotowuję zazwyczaj odrobinę gęstszą, często zastępuje mi wręcz cały posiłek. To także świetny sposób na przemycenie tego wartościowego owocu dla osób, które nie mogą znieść jego maślanego smaku.
Składniki (2 porcje)
-1 dojrzałe awokado
-150 g jogurtu naturalnego
-1 szkl. mleka
-3 łyżeczki miodu
-2 łyżki soku z cytryny
-szczypta soli
-pokruszone migdały, pistacje lub orzeszki piniowe
Przygotowanie
Awokado obrać i umieścić w blenderze. Dodać sok z cytryny, mleko, jogurt, miód i szczyptę soli. Całość zmiksować na jednolitą konsystencję. Podawać posypany pokruszonymi migdałami, pistacjami lub orzeszkami.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
oo tak to musi byc dobre
OdpowiedzUsuńWygląda super jestem ciekawa jak smakuje :) lubię awokado, ale w tej formie nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńNa awokado nie trzeba mnie namawiać, uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń