sobota, 23 maja 2020

Lasagne

Tradycyjne lasagne wywyodzi się ze średniowiecznego Neapolu. Chociaż jeszcze wówczas przepisy różniły się od obecnie znanej zapiekanki. Płaty makaronu przekładane były plasterkami lokalnej kiełbasy, smażonymi klopsikami, jajkami na twardo, mozarellą i ricottą. Obecną formę tej potrawy przypisuje się północnym Włochom, zwłaszcza regionie Emilia-Romagna.

Składniki (6 porcji)
-500 dag mięsa mielonego
-6-8 płatów makaronu do lasagne
-puszka krojonych pomidorów
-1 cebula
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera
-bazylia
-oregano
-ząbek czonsku
-sól, pieprz
-3 łyżki oleju do smażenia
sos beszamelowy
-3/4 szkl. mleka
-5 łyżek mąki
-łyżka masła
-gałka muszkatołowa

Przygotowanie
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Płaty makaronu kłaść pojedynczo i gotować 3-4 minuty. Odłożyć na talerz.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić, dodać mielone mięso i całość przemsażyć do ścięcia. Odłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Poddusić pomidory. Dodać mięso, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać.
Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku rospuścić masło. Zrumienić na nim mąkę. Zalać mlekiem i doprawić gałką muszkatołową. Podgotować do zgęstnienia.
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne, mięso z dodatkami, posypywać startym serem i polewać sosem beszamelowym. Powtarzać do skończenia składników. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.



Smacznego ;-)

1 komentarz:

Paella negra

Dziś po raz kolejny zabieram Was w podróż do Hiszpanii. Paella jest właściwie moją ulubioną hiszpańską potrawą. Do tego lekka i prosta w prz...