Składniki (6 porcji)
-500 dag mięsa mielonego
-6-8 płatów makaronu do lasagne
-puszka krojonych pomidorów
-1 cebula
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera
-bazylia
-oregano
-ząbek czonsku
-sól, pieprz
-3 łyżki oleju do smażenia
sos beszamelowy
-3/4 szkl. mleka
-5 łyżek mąki
-łyżka masła
-gałka muszkatołowa
Przygotowanie
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Płaty makaronu kłaść pojedynczo i gotować 3-4 minuty. Odłożyć na talerz.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić, dodać mielone mięso i całość przemsażyć do ścięcia. Odłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Poddusić pomidory. Dodać mięso, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać.
Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku rospuścić masło. Zrumienić na nim mąkę. Zalać mlekiem i doprawić gałką muszkatołową. Podgotować do zgęstnienia.
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne, mięso z dodatkami, posypywać startym serem i polewać sosem beszamelowym. Powtarzać do skończenia składników. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.
Smacznego ;-)
Sycące danie i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń