Kolejny sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką.
Składniki (4 porcje)
-1 polędwiczka wieprzowa
-1/4 musztardy Dijon
-2 łyżki miodu
-4 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
-2 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, umięscić w miseczce, dodać musztardę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Polędwiczkę umyć. Na patelni rozpuścić masło. Obsmażyć lekko polędwiczkę z każdej strony.
Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu polewając powstającym sosem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda super, chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńOj, marzy mi się taki obiad na dzisiejszy obiad :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZnowu pysznie :) jeszcze nie zdążyłam zrobić polędwiczki z poprzedniego przepisu, a tu już nowa wersja równie apetyczna :)
OdpowiedzUsuńchyba się uzależniliśmy od polędwiczki :D :D :D Jeszcze tyyle pomysłów! Wczoraj była z jalapeno, także niedługo zapraszam po następną :D
Usuń