Nikt nie powiedział, że babki są tylko Wielkanocne. Cytrynowa, którą zawsze robiła moja mama świetnie zastąpi niejedno "codzienne" ciasto. Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna.
Składniki
ciasto
-250 g mąki pszennej
-250 g masła
-250 g cutru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 jajek
-skórka otarta z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-szczypta soli
lukier
-150 g cukru pudru
-skórka otarta z połowy cytryny
-sok z połowy cytryny
-1 żółtko
Przygotowanie
Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny miksować dalej.
W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką do połączenia (nie miksować). Masę umieścić w przygotowanej blaszce na babkę. Piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Przygotować lukier. Zółtko jaja utrzeć z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. Polać ciepłą babkę i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Takie proste,a zarazem pyszne ciasto! Babka zawsze na czasie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i łądnie :) moje nigdy takie kształtne nie wychodziły :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) faktycznie babka kojarzy się z Wielkanocą, ale ja mogłabym ją jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuń