środa, 13 maja 2020

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Chyba najprostszy sos z możliwych z zapasów, które zawsze znajdę w szafce. I paradoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystwo.

Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu
-pół puszki kukurydzy
-pół cebuli
-ząbek czosnku
-2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 360 g)
-1 puszka pomidorów krojonych
-2 garści zielonych oliwek
-suszona bazylia
-słodka papryka
-sól, pieprz
-tarty parmezan do podania

Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z puszki z tuńczykiem. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
Oliwki pokroić w plasterki, tuńczyk rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć. Wszystko dodać do cebuli, przesmażyć ok 3 minut mieszając. Całość zalać pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Poddusić 3-4 minuty.
Makaron ugotować al dente. Podawać na ciepło z sosem posypany parmezanem.



Smacznego ;-)

1 komentarz:

  1. U mnie też sos pojawia się dość często, gdy brakuje mi pomysłu na obiad, albo w lodówce pustki, a poza tym po prostu go lubimy :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...