sobota, 9 maja 2020

Chili pomarańczowa polędwiczka wieprzowa

Bardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wychodzi pachnąca i soczysta i nie wymaga marynowania

Składniki (4 porcje)
-1 polędwiczka wieprzowa
-sól, pieprz
-2 łyżki masła

-2 łyżki pomarańczowej marmolady
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżeczki octu jabłkowego
-1 łyżka keczupu
-1/2 łyżeczki wędzonej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-1/4 łyżeczki mielonego kuminu
-1/2 łyżeczki oregano
-szczypta soli

Przygotowanie
Przygotować "glazurę". Wszystkie składniki wymieszać i odstawićna kilka minut.
W międzyczasie polędwiczkę umyć i oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć delikatnie polędwiczkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość pokryć przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, od czasu do czasu odwracając i polewając powstającym sosem.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.


Smacznego ;-) 


4 komentarze:

  1. Pyszności jak zwykle. Ostatnio mało komentuję z braku czasu, ale obserwuję :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się przepysznie, muszę zrobić taką polędwiczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny obiadek kochana :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda :) Chętnie takie przygotuję, dobre ?

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...