Bardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wychodzi pachnąca i soczysta i nie wymaga marynowania
Składniki (4 porcje)
-1 polędwiczka wieprzowa
-sól, pieprz
-2 łyżki masła
-2 łyżki pomarańczowej marmolady
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżeczki octu jabłkowego
-1 łyżka keczupu
-1/2 łyżeczki wędzonej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-1/4 łyżeczki mielonego kuminu
-1/2 łyżeczki oregano
-szczypta soli
Przygotowanie
Przygotować "glazurę". Wszystkie składniki wymieszać i odstawićna kilka minut.
W międzyczasie polędwiczkę umyć i oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć delikatnie polędwiczkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość pokryć przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, od czasu do czasu odwracając i polewając powstającym sosem.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pyszności jak zwykle. Ostatnio mało komentuję z braku czasu, ale obserwuję :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapowiada się przepysznie, muszę zrobić taką polędwiczkę :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny obiadek kochana :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Chętnie takie przygotuję, dobre ?
OdpowiedzUsuń