Uwielbiam prostotę. Niesamowicie cytrusowy i kremowy makaron, to szybki sposób zarówno na obiad i kolację.
Składniki (4 porcje)
-4 porcje ulubionego makaronu
-5 cytryn
-50 ml śmietanki UHT
-75 g masła
-50 g parmezanu
-sól
-natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Makaron ugotować al' dente.
Cytryny umyć i zetrzeć skórkę, a z jednej wycisnąć sok.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać skórkę cytrynową i poddusić minutę. Dodać sok z cytryny, śmietankę i parmezan. Dokładnie wymieszać i poddusić do zredukowania sosu. Doprawić solą. Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać aż się cał pokryje się sosem. Podawać posypany natką pietruszki.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Super pomysł kochana :-) taki makaron musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mega prosty przepis, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie słyszałam :) Aż jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń