piątek, 1 maja 2020

Makaron cytrynowy

Uwielbiam prostotę. Niesamowicie cytrusowy i kremowy makaron, to szybki sposób zarówno na obiad i kolację.

Składniki (4 porcje)
-4 porcje ulubionego makaronu
-5 cytryn
-50 ml śmietanki UHT
-75 g masła
-50 g parmezanu
-sól
-natka pietruszki do podania

Przygotowanie
Makaron ugotować al' dente.
Cytryny umyć i zetrzeć skórkę, a z jednej wycisnąć sok.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać skórkę cytrynową i poddusić minutę. Dodać sok z cytryny, śmietankę i parmezan. Dokładnie wymieszać i poddusić do zredukowania sosu. Doprawić solą. Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać aż się cał pokryje się sosem. Podawać posypany natką pietruszki.

Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Super pomysł kochana :-) taki makaron musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście mega prosty przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego jeszcze nie słyszałam :) Aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...