Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu
-duży bakłażan
-1 czerwona papryka
-pół cebuli
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 gasci rodzynek
-2 łyżki miodu gryczanego
-krojone pomidory w puszce (ok. 200 ml)
-suszona bazylia
-sól, pieprz
-szczypta cukru
-opcjonalnie: płatki migdałowe do podania
Przygotowanie
Bakłażan umyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odłożyć na kilka minut by puścił sok.
W międzyczasie umyć i drobno pokroić czerwoną paprykę i cebulę. Następnie obraqć bakłażana i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę wraz z cukrem. Dodać bakłażan i paprykę, zmniejszyć moc palnika i poddusić mieszając. Dodać rodzynki i miód i poddusić jeszcze 3 minuty.
Do tak przygotowanych składników wlać pomidory w puszce, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Poddusic kilka minut dla zredukowania sosu.
Makaron ugotować al dente. Podawać z sosem na ciepło. Wedle uznania można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego ;-)
Ciekawe połączenie, dodatek rodzynek to bardzo nietypowy składnik :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń