środa, 20 maja 2020

Ratatouille

Tę prowansalską potrawę chyba każdy kojarzy. Zwłaszcza z popularnej kreskówki w wersji ozdobnej w plasterkach. Ratatouille to nic innego jak duszone warzywa z ziołami. Często są przygotowywane po prostu z warzyw krojonych w kawałki. Chociaż czywiście soczyście kolorowa opcja poprzekłądanych plasterków jeszcze bardziej pobudza apetyt.
Ratatouille wywodzi sięz Nicei. Samo słowo ratatouille pochodzi od prowansalskiego ratatolha, i odnosi się do francuskiego ratouillera i tatouillera, form czasownika touillera, co oznacza „zamieszać”.

Składniki (4 porcje)
-2 bakłażany
-4 małe cukinie
-2 papryki
-1 cebula
-4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka octu winnego
-1 łyżeczka cukru
-4 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-świeża bazylia

Przygotowanie
Warzywa umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut by puściły sok. Cukinię i papryki pokroić w większą kostkę. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć bakłażany. Odłożyć. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy i tak samo postąpić z cukinią i papryką.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać przygotowane bakłażany, paprykę i cukinię. Dusić ok 405 minut. Następnie dodać pomidory, ocet i cukier. Całość dusić kilka minut. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco z listkami świeżej bazylii.



Smacznego ;-)


1 komentarz:

  1. To świetna letnia potrawa, uwielbiam takie dojrzałe w słońcu warzywa, prawdziwa pyszota :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...