Lato już praktycznie czuć w powietrzu w pełni. Pora rozpocząć sezon na orzeźwiające koktajle. Najlepiej od jednego z moich ulubionych, jakim jest indyjskie Mango Lassi. Tradycyjne lassi jest bardziej słone niż słodkie, często przyprawione chili. Jednak na całym świecie największą popularność zdobyło to słodkie, z dodatkiem owoców, wody różanej, cytryny, cukru lub miodu i przypraw.
Składniki (3 porcje)
-2 dojrzałe mango*
-250 g jogurtu naturalnego
-3/4 szkl. mleka
-1-2 łyżeczki cukru lub miodu
-1/2 łyżeczki kardamonu
-opcjonalnie: 3-4 kostki lodu
*do przygotowania Mango lassi można także użyć pulpy z mango w puszce
Przygotowanie
Mango obrać i pokroić w kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Dokładnie zmiksować. Podawać schłodzone.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńJest bardzo orzeźwiające, uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuńPysznie kochana :-) uwielbiam ten koktajl :-
OdpowiedzUsuńUwielbiam, często zamieniam połowę jogurtu na mleczko kokosowe :)
OdpowiedzUsuń