poniedziałek, 25 maja 2020

Mango lassi

Lato już praktycznie czuć w powietrzu w pełni. Pora rozpocząć sezon na orzeźwiające koktajle. Najlepiej od jednego z moich ulubionych, jakim jest indyjskie Mango Lassi. Tradycyjne lassi jest bardziej słone niż słodkie, często przyprawione chili. Jednak na całym świecie największą popularność zdobyło to słodkie, z dodatkiem owoców, wody różanej, cytryny, cukru lub miodu i przypraw. 

Składniki (3 porcje)
-2 dojrzałe mango*
-250 g jogurtu naturalnego
-3/4 szkl. mleka
-1-2 łyżeczki cukru lub miodu
-1/2 łyżeczki kardamonu
-opcjonalnie: 3-4 kostki lodu

*do przygotowania Mango lassi można także użyć pulpy z mango w puszce

Przygotowanie
Mango obrać i pokroić w kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Dokładnie zmiksować. Podawać schłodzone.


Smacznego ;-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...