Zupy gotuję rzadko, a jesli już to właśnie kremy. Gęste, sycące i kilkuskładnikowe. Kalafior w mocno kremowej wersji z dodatkiem serka i śmietany rewelacyjnie komponuje się z intensywnymi krewetkami. Wedle uznania można podawać także z bardziej przyprawionymi sucharkami czy grzankami z pastą.
Składniki (2 porcje)
-1 kalafior (ok. 500 g)
-8 dużych krewetek
-200 ml śmietanki UHT 18%
-2 łyżki serka kremowego typu Philadelphia
-2 łyżki masła
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-łyżka sezamu
-paluszki chlebowe, grzanki, krakersy itd. do podania
Przygotowanie
Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać śmietankę i serek. Dokładnie zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć, mieszając, by uwolnić aromat. Wyłożyć krewetki. Poddusić w czosnkowym maśle pod przykryciem.
Krem podawać na ciepło, posypany sezamem krewetkami i paluszkami chlebowymi.
Wartość energetyczna (1 porcja - bez krakersów)
Energia: 514,4 kcal
Tłuszcz: 37,3g
Białko: 30,8g
Węglowodany: 12,8g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ciekawie podany ten kremik.
OdpowiedzUsuń