środa, 1 kwietnia 2020

Pomidorowe muffinki z tuńczykiem i oliwkami

Muffinków nigdy za wiele! Zwłaszcza, że te wytrawne świetnie nadają się jako alternatywa dla kanapek.

Składniki (12 sztuk)
-2 szkl. mąki owsianej lub pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250 ml passaty pomidorowej
-puszka tuńczyka w kawałkach
-garść oliwek
-2 jajka
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
-suszona bazylia
-szczypta soli

Przygotowanie
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mokre składniki (passata, jajka, olej) umieścić w 1 misce. Dokładnie wymieszać. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, zioła) umieścić w wymieszać w drugiej misce. Na końcu połączyć mokre i suche składniki i wymieszać.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, oliwki pokroić w plasterki.
Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta. Ułożyć kawałki tuńczyka i kilka plasterków oliwek. Przykryć następną porcją ciasta i ponownie poukładać oliwki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.




Smacznego ;-)

3 komentarze:

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...