Dziś szybko i prosto. Polecam tajski sos orzechowy, który świetnie sprawdza się do bowli, sałatek czy do maczania świeżych warzyw.
Konsystencję można uzyskać wedle uznania - polecma rzadszy do polania, a gęsty i ciągnący jako dip.
Składniki
-3/4 szkl. kremowego masła orzechowego
-1/4 szkl. octu ryżowego
-1/3 szkl. sosu sojowego
-3 łyżeczki miodu
-1,5 łyżeczki świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suchego
-1-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki płatków chili
-3-4 łyżeczki wody lub mleczka kokosowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć blenderem. Jeżeli sos wychodzi sa gęsty, można dodać więcej wody/mleczka kokosowego.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda rewelacyjnie i z pewnością również tak smakuje.
OdpowiedzUsuń