poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Spaghetti peperoncino

Lubię dania włoskie. Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie intensywne w smaku. Dziś zapraszam na mocno czosnkowe i pikantne spaghetti z dodatkiem aromatycznego parmezanu.

Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu spaghetti
-kilka suszonych papryczek peperoncini
-5-6 ząbków czosnku
-75 g tartego parmezanu
-oliwa z oliwek

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Oliwę wlać na patelnię. Dno powinno być przykryte na ok 3-5mm. Podgrzać na średniej mocy palnika. Wrzucić suszone papryczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Także umieścic na oliwie. Całość poddusić dłużsżą chwilę, by aromat uwolnił się do tłuszczu. Gdy czosnek zacznie się karmelizować dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Podawać posypany obficie parmezanem.


Smacznego ;-)


4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż uwielbia ten makaron z dużą ilością chili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Spaghetti - takiego jeszcze nie jadłam ale wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...