Lubię dania włoskie. Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie intensywne w smaku. Dziś zapraszam na mocno czosnkowe i pikantne spaghetti z dodatkiem aromatycznego parmezanu.
Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu spaghetti
-kilka suszonych papryczek peperoncini
-5-6 ząbków czosnku
-75 g tartego parmezanu
-oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Oliwę wlać na patelnię. Dno powinno być przykryte na ok 3-5mm. Podgrzać na średniej mocy palnika. Wrzucić suszone papryczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Także umieścic na oliwie. Całość poddusić dłużsżą chwilę, by aromat uwolnił się do tłuszczu. Gdy czosnek zacznie się karmelizować dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Podawać posypany obficie parmezanem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia ten makaron z dużą ilością chili :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Spaghetti - takiego jeszcze nie jadłam ale wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń