Proste, krótko smażone medaliony z chudej wołowiny w towarzystwie niesamowitego kremowego sosu pieczarkowego z dodatkiem musztardy i wina to świetny sposób nie tylko na weekendowy obiad. Mięso nie wymaga marynowania, a przygotowanie sosu trwa zaledwie kilka minut.
Składniki (4 porcje)
-4 wołowe medaliony
-150 g pieczarek
-3 ząbki czosnku
-pół małej cebuli
-4 łyżki masła
-1 łyżka musztardy Dijon
-2 łyżki cydru lub białego wina
-ostra papryka
-sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Medaliony wołowe oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Medaliony smażyć po 2 minuty z każdej strony i odłożyć na 5 minut by odpoczęły.
Na czystej patelni rozgrzać pozostałe masło. Wyłożyć cebulę i czosnek, szklić przez chwilę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby delikatnie się zarumienią dodać cydr/wino, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli istnieje taka potrzeba, można dodać 2 łyżki wody. Całość poddusić mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciepłe medaliony wyłożyć na talerze i podawać z pieczarkowym sosem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pyszne! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńFajny obiad, podoba mi się sos pieczarkowy :)
OdpowiedzUsuń