sobota, 25 kwietnia 2020

Wołowe medaliony z kremowym sosem pieczarkowym

Proste, krótko smażone medaliony z chudej wołowiny w towarzystwie niesamowitego kremowego sosu pieczarkowego z dodatkiem musztardy i wina to świetny sposób nie tylko na weekendowy obiad. Mięso nie wymaga marynowania, a przygotowanie sosu trwa zaledwie kilka minut.

Składniki (4 porcje)
-4 wołowe medaliony
-150 g pieczarek
-3 ząbki czosnku
-pół małej cebuli
-4 łyżki masła
-1 łyżka musztardy Dijon
-2 łyżki cydru lub białego wina
-ostra papryka
-sól, pieprz

Przygotowanie
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Medaliony wołowe oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Medaliony smażyć po 2 minuty z każdej strony i odłożyć na 5 minut by odpoczęły.
Na czystej patelni rozgrzać pozostałe masło. Wyłożyć cebulę i czosnek, szklić przez chwilę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby delikatnie się zarumienią dodać cydr/wino, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli istnieje taka potrzeba, można dodać 2 łyżki wody. Całość poddusić mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciepłe medaliony wyłożyć na talerze i podawać z pieczarkowym sosem i ulubionymi dodatkami.


Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...