Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu (np. penne, fussilli)
-200 g wędzonego boczku
-30 g suszonych grzybów
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-250 ml śmietanki
-natka pietruszki
-sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Grzyby namoczyć w wodzie na noc.
Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojony w małą kostkę boczek. Podsmażyć.
W międzyczasie grzyby pokroić w małe kawałki i dodać do boczku. Całość podsmażyć 2-3 minuty, a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, w której moczyły się grzyby. Poddusić kilka minut aż płyn trochę odparuje.
Całość zalać śmietanką. Dodać trochę natki pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poddusić aż sos trochę zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Podawać pospyany natką pietruszki.
Smacznego ;-)
Pyszne danie kochana :-)
OdpowiedzUsuń