Uwielbiam bezmięsne potrawy, jak i warzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki są mięciutkie i bardzo syte. Podane z sosem nie wymagają już innych dodatków w postaci kaszy czy ziemniaków. Chociaż z dodatkami będą równie pyszne. Nadają się także do podania z zupą.
Składniki (4 porcje)
-2 puszki ciecierzycy
-2 marchewki
-1 korzeń pietruszki
-1 jajko
-kilka łyżek bułki tartej
-1/2 cebuli
-2 łyżki oleju
-200 ml passaty pomidorowej
-1 ząbek czosnku
-bazylia
-słodka papryka
-sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i pietruszkę obrać, ugotować do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Cieciorkę odsączyć z zalewy i przepłukać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zemlec w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę.
W garnku zagotować osoloną wodę (można także użyć bulionu warzywnego lub zupy). Z ciecierzycowej masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na wrzątek, obgotować kilka minut.
W międzyczasie przygotować sos. W małym rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek drobno posiekać lub zmiażdżyć. Zeszklić na oleju. Zalać passatą. Dodać bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszać i podgrzać.
Przygotowane pulpeciki wykładać na talerz i podawać polane sosem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Fajne, lubię takie dodawać do zupy :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis - dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńJa odkąd siedzę w domu często mam ochotę na zrobienie czegoś bardziej skomplikowanego :) I coraz częściej goszczą u mnie warzywne dania, takich pulpetów jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich, choć ciecierzyca u mnie jest na porządku dziennym :)
OdpowiedzUsuń