niedziela, 5 kwietnia 2020

Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym

Uwielbiam bezmięsne potrawy, jak i warzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki są mięciutkie i bardzo syte. Podane z sosem nie wymagają już innych dodatków w postaci kaszy czy ziemniaków. Chociaż z dodatkami będą równie pyszne. Nadają się także do podania z zupą. 

Składniki (4 porcje)
-2 puszki ciecierzycy
-2 marchewki
-1 korzeń pietruszki
-1 jajko
-kilka łyżek bułki tartej
-1/2 cebuli
-2 łyżki oleju
-200 ml passaty pomidorowej
-1 ząbek czosnku
-bazylia
-słodka papryka
-sól, pieprz

Przygotowanie
Marchew i pietruszkę obrać, ugotować do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Cieciorkę odsączyć z zalewy i przepłukać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zemlec w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę.
W garnku zagotować osoloną wodę (można także użyć bulionu warzywnego lub zupy). Z ciecierzycowej masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na wrzątek, obgotować kilka minut.
W międzyczasie przygotować sos. W małym rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek drobno posiekać lub zmiażdżyć. Zeszklić na oleju. Zalać passatą. Dodać bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszać i podgrzać.
Przygotowane pulpeciki wykładać na talerz i podawać polane sosem.



Smacznego ;-)

4 komentarze:

  1. Fajne, lubię takie dodawać do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty przepis - dzięki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja odkąd siedzę w domu często mam ochotę na zrobienie czegoś bardziej skomplikowanego :) I coraz częściej goszczą u mnie warzywne dania, takich pulpetów jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze takich, choć ciecierzyca u mnie jest na porządku dziennym :)

    OdpowiedzUsuń

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...