sobota, 18 kwietnia 2020

Miodowo-maślana poledwiczka wieprzowa

Cudownie soczysta i aromatyczna polędwiczna poadawana ze skarmelizowanym sosem. Nie wymaga długiego marynowania, więc jest gotowa już w 30 minut. Rewelacyjnie pasuje do ziemniaczanego puree i smażonych (pół)talarków.

Składniki (4 porcje)
-polędwiczka wieprzowa (ok. 600-700 g)
-3 łyżki masła
-3 łyżki miodu
-pół szkl. bulionu
-suszony czosnek*
-ostra papryka*
-świeżo zmielony pieprz*
-sól*

*przyprawy można także zastąpić przyprawą uniwersalną wedle uznania

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na patelni z grubym dnem lub w naczyniu/brytfance żaroodpornym (użyte naczynie musi być przystosowane zarówno do podgrzania na palniku/płycie, jak i w piekarniku) podgrzać masło z miodem używając średnej mocy kuchenki. Dokładnie wymieszać.
W międzyczasie oczyścić polędwiczkę i obsypać ją z każdej strony solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Ułożyć na roztopionym z miodem masłem. Obsmażyć z każdej strony przez około 5 minut po czym całą patelnię umieścić w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Piec bez przykrycia 15-20 minut od czasu do czasu polewając powstajacym sosem.
Gotową polędwiczkę wyjąć z naczynia. Do sosu wlać bulion. Wymieszać. Na średnim ogniu palnika podgotować do zredukowania.
Mięso podawać pokrojone w grubsze medaliony i polane przygotowanym sosem.





Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...