Cudownie soczysta i aromatyczna polędwiczna poadawana ze skarmelizowanym sosem. Nie wymaga długiego marynowania, więc jest gotowa już w 30 minut. Rewelacyjnie pasuje do ziemniaczanego puree i smażonych (pół)talarków.
Składniki (4 porcje)
-polędwiczka wieprzowa (ok. 600-700 g)
-3 łyżki masła
-3 łyżki miodu
-pół szkl. bulionu
-suszony czosnek*
-ostra papryka*
-świeżo zmielony pieprz*
-sól*
*przyprawy można także zastąpić przyprawą uniwersalną wedle uznania
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na patelni z grubym dnem lub w naczyniu/brytfance żaroodpornym (użyte naczynie musi być przystosowane zarówno do podgrzania na palniku/płycie, jak i w piekarniku) podgrzać masło z miodem używając średnej mocy kuchenki. Dokładnie wymieszać.
W międzyczasie oczyścić polędwiczkę i obsypać ją z każdej strony solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Ułożyć na roztopionym z miodem masłem. Obsmażyć z każdej strony przez około 5 minut po czym całą patelnię umieścić w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Piec bez przykrycia 15-20 minut od czasu do czasu polewając powstajacym sosem.
Gotową polędwiczkę wyjąć z naczynia. Do sosu wlać bulion. Wymieszać. Na średnim ogniu palnika podgotować do zredukowania.
Mięso podawać pokrojone w grubsze medaliony i polane przygotowanym sosem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Akurat mam polędwiczkę do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńSuper, polędwiczka to mój ulubiony rodzaj wieprzowiny :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja kochana :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń